Nerezová žáruvzdorná ocel je potřebná i pro potravinářskou výrobu



O zdravou výživu se dnes zajímá mnoho lidí. Zjišťují, že lze organismu poskytnout mnoho výživových prvků, z přirozených a šetrně zpracovaných potravin. Například nahrazují bílou mouku celozrnnou a nekonzumují nezdravý rafinovaný cukr. Do sortimentu zdravé výživy také patří fermentovaná zelenina, fermentované mléčné výrobky a fermentovaná sója (bez GMO), kterou nazýváme „Tempeh“. Potravinářský průmysl již nabízí mnoho zdravých fermentovaných surovin a pokrmů a k jejich výrobě je zapotřebí také nerezová ocel. Ta ovšem musí mít speciální složení, aby mohla přicházet do styku s potravinami.

výroba sýrů

Měla by také odolávat kyselinám a dalším agresivním látkám. Rád bych vám nyní představil nerez 1.4541. Nerezová žáruvzdorná ocel 1.4541, která se také označuje jako ČSN 17 248, je velmi kvalitní austenitická nerezová ocel. Chemické složení oceli se stará o to, aby se jednalo o materiál, který je velmi odolný vůči korozi i při působení agresivních chemikálií. Zároveň odolává korozi i při vysokých teplotách. Legujícími prvky jsou chrom, nikl, titan, mangan a křemík. Ocel ČSN 17 248 je vysloveně určená pro potravinářský průmysl.

potravinářská výroba

Uplatní se v různých odvětvích výroby potravin a jestliže vkročíte do hypermarketu a vstoupíte mezi regály s mléčnými výrobky, pečivem a cukrovinkami, máte před sebou řadu výrobků, které se bez kvalitní nerezové žáruvzdorné oceli neobejdou. Ocel 1.4541 se zároveň využívá v ropném průmyslu a při výrobě tlakových nádob. Automobilový průmysl jí potřebuje například pro zhotovení výfukových systémů a tento materiál je potřebný i pro výrobu chirurgických nástrojů a ocelových implantátů. Tato ušlechtilá ocel je součástí produkce ocelářského průmyslu, který je opěrným pilířem průmyslové výroby. Ocel je stále strategickou surovinou, bez níž bychom neměli prakticky žádné moderní technické vymoženosti.