Pitíčko z Turecka
Tato země a tento národ má jistě spoustu zvláštností a spoustu zajímavých věcí. Nebudeme zde brát v potaz zeměpis, ani jejich přírodní krásy, ale podíváme se na jejich nápoj a tím který zde probereme bude turecký čaj. Je to právě on, který bude tak trochu konkurovat čajům čínským a indickým, které jsou opravdu vynikající stejně jako tento. Nuže, podívejme se na něj. Tento národ připravuje čaj poněkud jinak, nebo tomu tak alespoň bylo. Je docela možné, že už i zde přišla doba moderní a uspěchaní a že i Turci nyní jen čaj zalijí vodou. To zde nelze posoudit, a tak se podíváme, jak se tedy dělával.
K přípravě tohoto nápoje sloužila konvice, ve které se čaj nejdříve nahřál a pak se teprve zalil. Tato nádoba by se dala nazvat „dvojkonvicí“. Oni sami jí říkají çaydanlık a u nás se s ní asi nesetkáte. Což je ovšem škoda, ale není zase takový problém si ji nahradit. Turecký čaj samotný je pěstován nejvíce v oblasti Rize, odkud vlastně pochází nejvíce jeho odrůd, které jsou pak ještě někdy smíchány s jinými produkty. Pokud ne, má mírně nasládlou chuť a barvu spíše do jasně červena. Keř sám, ze kterého se sklízí se pak nazývá Camellia sinensis. Turci samotní se bez čaje neobejdou a měli, nebo ještě dosud mají jasné prvenství na celém světě v jeho spotřebě.
Pokud tam někdy budete cestovat, nebude asi nároží, kde nebude sedět houf obyvatel právě u čaje a s nargilé po ruce. Uvidíte sami. A pokud už tam budete tak v žádném případě nesmíte vynechat nějako čajovnu a čaj tam ochutnat. Uvidíte sami, že je to zážitek. Většinou jej dostanete v opleteném skle, takovém malém košíčku a k němu malý cukr s kouskem ovoce. Ten použít můžete, ale nemusíte, v tom je to podobné tomu, když u nás dostanete čaj s cukrem a citronem. Jenže ten turecký, to je chuťově někde docela jinde. Objednejte si ho až domů kliknutím na odkaz výše v článku.