Historie

Kopečková, vaničková nebo klasická točená zmrzlina dnes patří k základním pochoutkám, osvěžujících nás v parném létě. Historické prameny praví, že se poprvé začala vyrábět ve staré Číně. Tato úžasná novinka vzápětí na sebe strhla pozornost a zlákala i ostatní národy, přebrali ji i Arabové. Ale nikdo zdaleka neměl na to, aby trumfl Italy, kteří se ve výrobě této pochoutky stali pravými mistry. A tuto pověst si drží dodnes. K nám se dostala až v první půlce 18. století.

Jak se dříve vyráběla

Nebyla to ještě klasická točená zmrzlina, jak jí známe dnes. Technologie, jak dostat tuto polotekutou pochoutku do kornoutu, byly vynalezeny až ve dvacátém století, ale chuťově by nás jistě nezklamala. Postup výroby byl následující: vzalo se několik žloutků šlehaných s cukrem a se smetanou, jako další důležitá ingredience se přidalo ovoce, výsledná směs se dala vychladit a bylo hotovo.